Op de boerderie...

Lieve allemaal

Hier dan weer een berichtje vanuit het land van Oz….

‘T wordt niet zo’n sappig bericht, denk ik, want ik heb maar een beperkte tijd op de pc En…dat is te weinig om een leuk, uitgebreid verslag te geven van wat ik de laatste twee weken allemaal heb uitgespookt….! Dus heeft het waarschijnlijk meer weg van een opsomming, maar alèz, hier een poging ;)

Drie januarie vertrokken richting Chris en Audrey Bird een echtpaar van in de vijftig, dat op een boerderij in de buurt van Gunning woont. Ongeveer een uurtje rijden van Canberra. Ze hadden van te voren verteld dat ze op een kleine boerderij wonen en dat kon ik toen wel beamen, aangezien ze maar 2 paarden, een stuk of 8 koeien en 20 schapen plus een paar Alpaca’s hadden. Voor Australische begrippen ben je dan zelfs als hobbyboer maar heel klein. Ik zou dus makkelijk even door de paddock achter het huis kunnen wandelen om kangaroes te spotten. ‘S ochtends werd ik ergens afgezet en zo zou ik makkelijk op de “Kangaroeheuvel” kunnen komen en dan weer terug naar huis. Ze hadden er alleen niet bij vermeld dat de oppervlakte van hun grond wel 200 acres, ongeveer 80 hectare bedroeg. Dus ja, ik aan de wandel, maar door de hevige regenval stond het gras nogal hoog…en er bestaan geen landkaarten van paddocks. Dus dat werd een kwestie van het huis in de gaten houden. Moet je alleen wel even onthouden hoe “jouw” huis eruit ziet en vanaf een heuvel lijken ze allemaal het zelfde. Ik had dus een kwartier lang het verkeerde huis op het oog, vanaf de heuvel. Dan duurt het even voor je weer terug bent. Maar…ik heb kangaroes gezien!( Dat was me al eerder gelukt, maar dat waren dode exemplaren langs de kant van de weg, toch een stuk minder spectaculair).Eerst twee oren en toen de rest, maar ze waren niet van plan om op mij te wachten. Toch flauw. Verder nog een rondje rond 1 van de dammen gewandeld, steeds heel goed uitkijkend voor slangen en ander “tuig”. Dat valt niet mee in het hoge gras, dat bleek, want hoewel ik steeds druk aan het speuren was, “vloog” er opeens 1 vlak voor m’n voeten het water in. Nou ja, gelukkig in het water en niet in mn broekspijp. Later vroegen ze welke kleur, de lengte enz. Want daaraan kon ik dan zien of ie heel giftig of iets minder giftig is. (Typisch, “niet giftig” kwam niet in het rijtje met opties voor…)Maar ik had niet genoeg tijd om m’n boek “slangenkennis voor gevorderden” erbij te pakken, anders had ik hem natuurlijk even aan een kruisverhoor onderworpen. Afijn, de rest van de dag gezellig gekletst, een echte Holstein Frisian “onze” zwart- witte koe) gemolken, om toch een beetje het thuisgevoel erin te houden;) En later op de avond kon ik m’n onderwijskundige kunsten nog even ophalen, omdat hun dochter een opleiding was begonnen en een onderzoek naar reisbestemmingen moest doen.

De volgende dag gedropt bij Bill en Jan Granger, de buren, een echtpaar van 70. Ze wonen ongeveer tien minuten rijden verderop en ik mocht dus helpen bij “crutching”. We begonnen om zeven uur en de rest van de dag (tot vijf uur) heb ik vooral geholpen bij het sorteren van de wol. Dat klinkt simpel, maar ‘t is nog een hele klus, de details leg ik nog wel eens uit als ik terug ben;) Er waren 2 scheerders en nog een andere wolsorteerder, een jongen van 18 die vroeg of Amsterdam een land was en of het echt waar was dat iedereen altijd stoned is daar. ‘T kostte me wat moeite om hem ervan te overtuigen dat niet iedereen stoned is en dat er ook wel “normale” mensen in Nederland wonen. Ik had vier dagen om dat te bewijzen, ik hoop dat ik Nederland eer aan heb gedaan…(Maar nu denkt ie misschien dat alle Nederlanders donker zijn, ik ben vergeten te vermelden dat dat niet het geval is). Deze boerderij besloeg 3000 acres, 1215 hectare. Ze hadden 3300 schapen dus ongeveer een acre per schaap. ‘S avonds mocht ik mee om de schapen richting de scheerstal te drijven, vanuit de paddocks. Dat gaat dan om ongeveer 300 schapen per keer en het gebeurde per quad! Erg leuk, maar helaas heb ik er geen foto’s van omdat ik m’n handen vol had…Door de hevige regenval waren er ook grote gaten in de dammen geslagen, dus verdween ik nog bijna met quad en al in een groot gat. Bill, de boer van 71 had me vantevoren nog gewaarschuwd, omdat hij zelf die week bijna in dat gat was verdwenen. Maar doordat het pad zo slecht was kon je er bijna niet omheen…zat ik nou maar op een paard! Maar gelukkig kon ik er om heen sturen en Bill kwam niet meer bij. Bijna niemand in die regio gebruikt nog paarden om vee te drijven, omdat de quad onderhoudsvriendelijker is en je hoeft er niet achteraan voordat je ze kan gebruiken.

Ik ben echter van mening dat je met een paard toch op plekken kunt komen waar je met een quad niet komt. Dat ondervond ik de derde dag, toen we naar een ruigere paddock gingen, met heel veel rotsen. Je moet echt wel een helm dragen want je kunt makkelijk over de kop slaan. De schapen wilden niet tegen de wind in lopen en er waren een hoop rotsen en bomen in die paddock, dus renden ze daar steeds heen, terwijl wij (eh, ik bedoel, ik) een hoop moeite moesten doen om te draaien en te keren.  Dan kost het echt moeite om de kudde bij elkaar te houden en ze ook nog de goeie richting in te krijgen. Maar het was geweldig! Die dag dan ook nog een paar schapen geschoren, maar ik bood maar aan om dat te doen nadat de scheerders waren vertrokken, want die waren al ingehuurd en die zijn natuurlijk een miljoen keer sneller dan ik. (Ik heb iemand gezien die een heel schaap kon scheren in 27 seconden….!!!!!Nou, dan voel ik me dus waardeloos, met tien minuten per schaap, haha!Crutching kost overigens minder tijd, dat kun je wel in twee minuten gedaan hebben, omdat je alleen de kop, buik en kont hoeft te doen. De schapen hebben hier een hoop wol op de kop en die worden dus ook geschoren ivm hygiene, vliegen enzo.

Nou, al met al ook een fantastische vier dagen bij Bill en Jan gehad en opeens was het al weer tijd om terug naar Chris en Audrey Bird terug te gaan. Na nog eens een overheerlijke milkshake van echte koeienmelk te hebben gedronken, heeft Audrey mij zaterdag afgezet bij Marion en Roger Meischke, die weer een uur verderop woonden, in Gundaroo, een gezellige “country town”. Zij zijn begin de zestig en hebben vijf kinderen. Het leuke was, dat Roger oorspronkelijk uit Nederland komt en dat iedereen dus Nederlands kan spreken. Een hele prestatie! Deze dagen hebben we dus een leuke mix van Engels en Nederlands gesproken, wat volgens mij goed was voor beide partijen! Gundaroo is helemaal niet groot, maar het heeft drie hele leuke restaurants en de eerste avond nodigden Marion en Roger me uit om samen koffie en gebak te halen in 1 van die restaurantjes. De volgende dag vertrokken we richting Bungendore, een ander plaatsje, dat wel groter is dan Gundaroo, maar nog steeds een country town. Marion en Roger’s schoonzoon en neef speelden daar in de pub op zondagmiddag. Dat was dus echt super gezellig en je krijgt zo veel meer mee van het “Australie gevoel” als je met lokale mensen bent. We zijn daar blijven eten, echt heel erg lief en we hebben nog hele interessante gesprekken gevoerd met vrienden van hun, die in Afrika gewerkt en gewoond hebben voor een flink aantal jaren. Dat was dus alweer een fantastische dag waar ik veel gezien, gehoord en geleerd heb. ( Ja, het klinkt zo degelijk, maar je leert echt zo veel als je in de gelegenheid bent om met interessante, slimme en leuke mensen in gesprek te gaan). (Die heb ik thuis natuurlijk niet, haha ;))

Maandag met Roger een fietstocht rond “Lake Burley Griffin” in Canberra gedaan, dat was dus de eerste keer sinds 3 maanden dat ik weer op een fiets zat! Gelukkig was ik het niet verleerd. Je bent hier verplicht om een helm te dragen, maar dat vond ik nog niet zo gek, want als je met een mountainbike de heuvel (ik zou het eerder een berg noemen, maar locals noemen het nog steeds een heuvel) af gaat, bereik je soms flinke snelheden…We hebben onder andere de zoo bezocht en de “National Museum”, waar een speciale expositie van Aboriginal kunts te zien was. Verder nog gelunched bij de jachtclub en ook hier hebben ze “Optimistjes” dus het was heel leuk om lokale kinderen te zien zeilen. Hier ontmoetten we heel toevallig een vriend van Roger en Marion en zijn dochter. Die vriend werkt in een Aboriginal Community in the Northern Territory, Lajamanu genoemd. Ik werd uitgenodigd om het te komen bezoeken, wat me natuurlijk geweldig leuk lijkt! Het is echter erg afgelegen en het kost ook nogal wat geld om er te komen, dus ik moet kijken of het ook haalbaar is. Ze zeggen: waar een wil is is een weg, dus ik ga mijn uiterste best doen! Jullie horen ervan. Kijk ondertussen eens naar deze link, een programma over die community, heel interessant en indrukwekkend!

 http://www.abc.net.au/4corners/content/2009/s2683288.htm

 Onderdeel van deze fietsmiddag was ook een bezoek aan het monument “Magna Carta” bezocht, zoek het maar eens op..

De dag vloog voorbij en op de terugweg, toen we Gundaroo in reden, kwamen we een van de buren tegen. Dit was ook een Hollander, Gerard. Het bijzondere daar aan was, dat hij een Ford Mercury uit 1934 onder zijn kont had, een race auto waar je normaal gesproken niet meer de weg op zou mogen. Maar na een paar aanpassingen, mocht hij dat wel en ik mocht mee rijden! Ik zal foto’s op de site zetten, echt een geweldig ruige bak, haha! Het schermpje voor m’n gezich stond echter niet rechtop, dus had ik een paar keer het onfortuinlijke gevoel dat m’n ogen weg zouden waaien, maar ze zitten nog op hun plek en het was geweldig! Gerard heeft overigens een zus in Kapelle – Biezelinge wonen, toevallig dus! Maar ik dwaal af…en vermoedelijk zijn jullie nu wel toe aan een bak koffie. Of twee…Dan te bedenken dat ik nog moet beschrijven hoe de tour tot zover gaat…dat bewaar ik maar tot Alice Springs, want anders is de dag voorbij…Eh….oja, Gundaroo.

Terug bij huis, was er een aantal kleinkinderen, die bleven eten en spelletjes kwamen doen omdat hun ouders naar de bioscoop gingen. ( The King’s Speech, met Colin Firth en Geoffrey Rush, een aanrader volgens velen). De spelletjes avond was echt heel leuk en ging veel te snel voorbij. De kleinkinderen zijn allemaal even slim en lezen veel en kunnen ook diverse instrumenten bespelen. De volgende dag had ik dus de eer om een familie concert bij te wonen, waar zelfs de allerkleinsten al wat speelden!

Hierna was het alweer tijd om richting Canberra te vertrekken, want de volgende dag vertrok mijn vliegtuig richting Melbourne….

 Melbourne is een hele leuke stad, met veel Europese invloeden, die je onder andere terug ziet in de gebouwen. Helaas heeft het tijdens mijn bezoek aan een stuk gehoosd en ook in Melbourne zijn nu delen van de stad overstroomd. Gelukkig heb ik nog wel de kans gehad om veel van de stad te zien en leuke mensen te ontmoeten.

Inmiddels zit ik in de bibliotheek in Adelaide en dit is dag vier van de tour. Onder andere nog een dag van 800 km per bus door het rode stof voor de boeg, voor we aankomen in Alice Springs. Maar mij hoor je niet klagen!

Hoe de tour verlopen is en wat ik in Melbourne heb gedaan, vertel ik de volgende keer! Ik zal wel alvast wat foto's op de site zetten, ook van de laatste dagen!

Heel veel liefs vanuit Adelaide! Linda

Reacties 8

JJ 18-01-2011 10:38

Heey Linnie,

Gelukkig was dit een kort verhaal :-| maar goed te horen dat je lekker bezigheid hebt, veel meemaakt en van alles ziet. Hoop dat je de voeten weet droog te houden.

Tijd vliegt toch echt hard...nog een paar weken te gaan. Daarna moet je natuurlijk echt weer terugkomen, je bent gebombardeerd tot Gothmother (als we Rooms Katholiek waren in ieder geval wel).

Veel plezier nog!!! Laterrrrr

Nel Klap 18-01-2011 15:25

Hoi Linda,
Het klinkt weer allemaal fantastisch, je raakt niet uit verteld als je weer thuis bent.. Regent het nou altijd zoveel in Australië of ben je er in een verkeerde tijd?
Ik hoop dat je nog een heel fijne tour hebt.
Tot horens maar weer.
Groetjes Nel

Lineke en Willem 18-01-2011 16:06

Hoi Linda,

Hoezo kort verhaal! Volgens mij is niemand meer in de gelegenheid geweest om de pc te gebruiken. Goed verhaal overigens en jij maakt nog eens wat mee. Alice Springs zal wel mooi zijn en kijken nu al uit naar je verhaal en foto's. We hopen natuurlijk dat het weer dan ook mee zit. Veel plezier en kijk uit voor overstekende cowbows.
Groetjes Lineke en Willem

Anne 18-01-2011 20:10

Ha Lin!!

Weer een gezellig verhaal ;-). Klink allemaal heel mooi en gaaf! Haha ik zag jou echt al helemaal voor me rondscheurend op zo'n quat.
We spreken elkaar hopelijk in Alice springs en anders per mail!

liefs en geniet van de tour.
xx Anne

Annamarie 18-01-2011 20:13

Hoi Linda,

Hebben ze daar geen Border Collie's voor de schapen???? Of van die leuke Cattle Dogs??? 't moet toch niet veel gekker worden, geen paarden en honden, maar quads!
Geniet ervan!

Groet, Annamarie

Marina Meijers 18-01-2011 22:46

Hoi Linda,
Wat een ontzettend leuk verhaal en wat maak jij toch veel mee zeg tijdens je reis. Ik vind het erg leuk om je belevenissen te lezen. Enneh...oppassen met de slangen he!
Groet,
Marina

karla 27-01-2011 22:20

He Linna, ik ben er even voor gaan zitten en heb je laatste verhalen gelezen. GRANDIOOS. Ik ben stiekum ietwat jaloers. Je geniet en dat is in je verhalen te lezen. Het schiet al op dus geniet er nog van. En ehhh nog geen ......leuke.....boer aan de haak geslagen of missen we wat??? haha. Grtjs Karla

Marielle 17-03-2011 11:43

Hej lin!

Nou ik (stumper) was de naam van de site weer eens vergeten..dus ik liep ff achter met lezen maar ben weer helemaal bij. Niet dat ik niet op de hoogte was want ik had ri nog die mij steeds bij kon praten. Zo te lezen heb je al heel wat avonturen mee gemaakt! Heel veel plezier nog!!!!!!!!!!! Nu ga ik de foto's nog ff bekijken.

Liefs xxx
mar

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer