Kerst, the full experience en weer op doorreis

Hoi allemaal!

Nou, ik wilde eigenlijk meteen na de kerst ‘t verslag ervan op de site zetten, maar ’t ging even wat langer duren. Natuurlijk had ik er al heel veel vooraf opgezet, dus ik ben bang dat dit niet zo’n sappig verhaal wordt..Maar ik zal er wat van proberen te maken.

Voordat ik verder ga wil ik even een rectificatie weergeven...All Spice zoals vermeld in het recept in de “Kerstspecial” is geen Spaanse peper, maar Piment (poeder). Mijn dank gaat uit naar Ellen en Jeroen die duidelijk een stuk meer ervaring hebben met koken en vertalen van Engelse recepten en die zo lief waren om het even te melden ;D

Christmas Eve begon al goed toen ik een appeltaart wilde maken. Het was een taart die we thuis ook wel eens maken, dus ik dacht, geen probleem:  ze hebben hier een gasstel, een oven en een ovenschaal die identiek is aan die van thuis. Nou, de problemen begonnen al toen het suiker/botermengsel op 1 plek begon aan te branden en er op een andere plek niks gebeurde.

Betekent: gasfornuis niet waterpas en de warmte wordt niet goed verdeeld...vervolgens bleek het niet hetzelfde bladerdeeg te zijn als thuis en nadat ik er een grote bal van had gemaakt om uit te rollen in een cirkel bleek dat er geen deegroller in de buurt was...

Ook bleek dat het kneden van bladerdeeg is als vloeken in de kerk voor koks/ kookliefhebbers....

Gelukkig was ie zeer goed te eten, als mijn onfortuinlijke slachtoffers de waarheid spraken tenminste.

Tijdens het uitbuiken ontving ik het onzalige bericht dat kerst de volgende ochtend zou starten..om 7 uur. Ik maar denken dat Kerst in het teken stond van het goede leven, nee hoor, niets van waar dus. Maar goed, ik braaf aangetreden de volgende ochtend, natuurlijk met luciferstokken tussen m’n ogen en op de bank plaatsgenomen. Het was dat ik wist dat alle inkopen door ons waren gedaan, anders had ik gedacht dat Santa per ongeluk zijn hele voorraad bij ons had gedropt. Zoveel kado’s heb ik nog nooit waargenomen. Het typische hier, is dat de jongste twee kinderen nog wel in Santa geloven, maar dat ze weten dat sommige van de kado’s van Santa afkomen, maar ook een deel van de kado’s van de familie. Dus ik had braaf op al m’n kado’s “From Santa” gezet, werd er doodleuk verteld dat ze van mij waren. In ieder geval kon ik toen wel de bedankjes in ontvangst nemen ;)

En terwijl ik zelf al blij was geweest met een kartonnen doos ofzo,  werd ik overladen met kado’s.

Een greep uit de collectie:

Pandora armbandje met Kangeroe bedeltje eraan,

Schoenen (ja ze kunnen hier maar niet over het feit heen komen dat ik naast m’n slippers en een paar “flatjes” alleen m’n boots heb. Maar ja, meer kan ik niet mee slepen. Maar goed, ik kreeg dus een paar toffe gympen van Dunlop,  “Volleys” genaamd.

Verder nog wat shirts, een kerstbal met mn naam erop 2 boekjes met een Australisch kerstverhaal en het liedje dat ik in het vorige verhaal heb gezet, een boek van Canberra, onderzetters met aboriginal tekeningen erop en een opblaasbare kangeroe. Die bind ik aan m’n backpack, uiteraard.

Nadat alle kado’s waren uitgepakt en het een uur of elf was ging ik zowat van m’n stokje, smachtend naar een ontbijt, maar dat kwam gelukkig, in de vorm van croissants. Daarna werden alle voorbereidingen getroffen voor de lunch. Na heel wat keren hulp aangeboden te hebben, tot de conclusie gekomen dat ik beter uit de buurt kon blijven omdat Ted en Jan precies wisten wat ze aan het doen waren. Dus....heb ik op eerste kerstdag in de zon een boek gelezen...jaja, ’t leven is hard...

Om twee uur konden we aanschuiven en kregen we ham, turkey roll (kalkoen ) en ander varkensvlees. Dit alles weer met cranberry saus en jus. Verder waren er nog groenen uit de oven en als toetje een heerlijke Pavlova taart iets met geklopte eiwitten...verder nog fruit en de Christmaspudding volgens het recept in m’n kerstverhaal.

En toen..was m’n buikje vol. En wat doe je om zes uur bent opgestaan,  het warm weer is en je buik vol? Een middagdutje! Aldus geschiedde, Linda (en de rest van de fam.) deden op eerste kerstdag een middagdutje. Na ontwaakt te zijn uit m’n schoonheidsslaapje (met hoofdpijn, want het had iets te lang geduurd en er was iets te veel wijn aan vooraf gegaan) zijn we nog even terug gegaan naar de buren (hun zoon  + fam dus) om te relaxen, te kletsen en nog wat meer te eten en daarna zijn we naar huis gegaan om een film te kijken. Nog even terug om een stukje taart...en dat was 1e kerstdag!

Dag 2 verliep een stuk minder spectaculair. Dat noemen ze hier “Boxing Day” en staat in het teken van shoppen. Alle winkels hebben dan “Sales” oftewel uitverkoop en iedereen probeert dan zijn slag te slaan. Ik kon het echt even niet opbrengen om nog een dag in een shoppingmall door te brengen, dus heb ik dat laten schieten en heb lekker een boek gelezen. ’s Avonds hebben we nog een keer heerlijk gegeten en als toetje hadden we een “Gingerbread House” een soort Hans en Grietje huisje, gemaakt van zachte koek, met smarties en glazuur aan de buitenkant. Erg lekker, kan ik jullie wel vertellen...

Op maandag begon het gewone leven weer en inmiddels ben ik dus druk bezig met plannen van de rest van de reis. Ik wilde eerst langs de oostkust naar boven, maar aangezien het moeson seizoen nu extreme vormen aan neemt en er grote delen van noord-oost Australië onder water staan, is dat geen goed plan.

Voor volgende week ben ik uitgenodigd bij buren van vrienden van Jan en Wayne, voor “sheep crutching”. Ik heb gemaild dat ik dat graag wilde doen, maar voor zover ik wist noemde je schaap scheren “sheering” , ontwormen “drenching” , klauw bekappen “claw maintenance”en slachten “slaughtering”, dus begon ik me toch wel ietwat zorgen te maken over het “crutching” want wat zou dat dan zijn...? Een blik op de oude vertrouwde website van Wikipedia.org (nee geen wikileaks) heeft me zojuist geleerd dat crutching betekent dat ze alleen de wol van de “broek” , tussen de achterpoten en op de staart wegscheren. “ wigging” staat voor het scheren van de kop en “ringing” staat voor het scheren van de buik van de rammen. Weer wat geleerd. Staat wel zo intelligent als je ook weet waar je voor tekent.

Voor volgende week staat dus crutching op het programma. Daarna kom ik terug naar Canberra, om zeer waarschijnlijk het vliegtuig naar Melbourne te nemen, vanwaar ik een tien daagse tour naar Alice Springs (het binnenland, vlakbij de “rooie rots”) wil ondernemen. Deze tour gaat o.a.  via Torquay, de thuishaven van de surfmerken Quicksilver en RipCurl, The Great Ocean Road, een van de mooiste kuststreken van Australië, The Grampians (nationaal park) Adelaide en Coober Pedy.

Nadat ik in Alice Springs ben aangekomen, heb ik de keuze om naar het westen te gaan, maar dat “kost duur” en dan moet ik wel vooraf weten dat ik daar werk heb. Dat ben ik nu aan het regelen. Keuze twee is om van Alice naar Cairns te reizen, met het risico dat het daar nog steeds erg slecht weer is. Die optie is wel beter voor m’n portemonnee. Maar goed, we zullen dus zien wat het wordt. Wanneer ik voor keuze 1 kies en eerst naar Perth ga, vlieg ik daarna alsnog naar Cairns, om hopelijk, als de portemonnee het toelaat, een tour naar de Whitsunday Islands voor het Great Barrier Reef te kunnen ondernemen. Dat schijn je niet te mogen missen als je naar Australië gaat dus laten we vooral hopen dat ik niet de eerste ben die dat wel presteert, wegens een tekort aan liquide middelen. Mocht ik Cairns ooit bereiken, dan is het plan om van daar uit, wederom afhankelijk van het budget, per bus een hop on/hop off tour naar Sydney te doen. Een tour waarbij je een buskaart hebt van A naar B en daar kun je een x aantal dagen over doen en ondertussen kun je dus steeds uit- en op stappen, en een paar dagen in een plaats verblijven. Nadeel is dat je dan nog wel voor je eigen overnachting en voedsel moet betalen, dus het is aanzienlijk duurder dan gewoon van Cairns naar Sydney te vliegen en dan naar huis te komen. Veel is dus momenteel afhankelijk van het wel of niet vinden van een baan en zo niet..dan sta ik wat eerder op de stoep dan gepland (laat ik jullie alvast op die mogelijkheid voorbereiden). Maar laat ik nu eerst het “ crutching” maar tot een goed einde brengen;)

Ondertussen is het hier kwart voor zes op oudejaarsdag en heb ik geen idee wat het plan is voor vanavond. Wel ben ik ondertussen tot de onthutsende conclusie gekomen dat oliebollen natuurlijk typisch Nederlands zijn en dat dit dus een oudejaarsavond zonder oliebollen wordt. En zonder vuurwerk. Want dat is hier verboden voor de gewone burger. Je mag alleen vuurwerk afsteken als je een officieel evenement organiseert en als je het dan ook hebt aangevraagd. ’T Scheelt de ziekenhuizen wel  een hoop werk wed ik. En de kans dat de brievenbus het overleeft is ook aanzienlijk groter. Ook hoef ik niet bang te zijn dat er jonge knapen zijn die een duizendklapper tussen mn snelbinders schuiven. Dat zou overigens ook te maken kunnen hebben met het feit dat ik geen fiets heb hier.

Nou, ’t is alweer een afgrijselijk lang verhaal geworden, dus wordt het tijd dat ik weer eens stop! Anders zijn jullie niet op tijd voor het vuurwerk...Ik hoop de meesten van jullie nog wel even per mail ofzo te spreken voordat ik op pad ben, maar als het wat langer duurt, dan weten jullie dat ik in de bush bush zit ;D

Iedereen een geweldige jaarwisseling gewenst, met behoud van alle vitale onderdelen ;) en een heel goed, gezond, gezellig en gewoon geweldig 2011!

Veel liefs,

Jullie correspondent vanuit OZ.

P.s. ik zal nog wat foto's van eerste kerstdag op de site zetten. Niet echt spectaculair en geen foto van de boom, maar die heeft Phill gemaakt en die heb ik nog niet..

Reacties 4

Nel Klap 31-12-2010 13:29

Hoi Linda,
Nou hier zijn de oliebollen klaar, ik hoop dat ze te eten zijn, ik heb ook geprobeerd appelbeignets te maken maar het zijn appeloliebollen geworden, ook lekker, maar beslag was denk ik een beetje te dik.
Ik hoop voor je dat je werk kunt vinden om de geplande reis te kunnen maken, want dat lijkt me wel erg mooi allemaal. Ik wil je van hieruit wel aanbevelen als dat zou helpen?
Scheerse volgende week en tot horens maar weer.
Groetjes Nel

Miranda 31-12-2010 16:24

Hey Lin was weer leuk om te lezen!Wat grappig dat ze daar ook Boxing day hebben dacht echt dat het een typisch Engelse traditie was Daar liggen ze de avond ervoor al voor de deur om de beste koopjes te scoren haha
Net als hierboven hoop ik echt dat je de dingen kan gaan doen wat je gepland had je bent niet voor niks in Ozzie ;-)
Beloof ons wel dat je niet naar de delen vliegt waar de overstromingen zijn :-S Succes en liefs!X

anne 04-01-2011 21:20

ha lin!
Nou ik ben ook weer helemaal bijgelezen. Zo nog even de foto's bijkijken. En ik ben weer aan mijn eerste werkdagje begonnen vandaag. Toch weer even wennen maar ook weer leuk gelukkig.
Jij bent inmiddels bezig met het crutchen denk ik? Kan je de schapenkonten nog tellen of ben je tel al kwijt? Ik ben benieuwd.
Veel succes en geniet er ook van!
liefs x Anne

Sandy 07-01-2011 12:40

Hey Linda,

Wat een reisverhalen. Het lijkt wel een dagboek. Nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. En dat je over een paar maanden maar weer heel terug mag keren. Maar wanneer komen de verhalen over de mannen? Of zijn die daar niet leuk?
Ik ben ook benieuwd naar al je nieuwe aankopen. En vooral je nieuwe schoenen.
Lees nog een lekker boek terwijl wij hier hard aan het studeren zijn.

Liefs en groetjes Sandy

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer