Kerstspecial ;-)

Hoi allemaal!

Heb ik tegen verschillenden van jullie gezegd dat ik nog wel een “kersteditie” op de site zou zetten, moet ik nu natuurlijk nog wel even wat in elkaar flansen.....Eens even denken....

Nou, aangezien ze hier geen Sinterklaas kennen, is iedereen al in rep en roer over Santa Claus sinds half november. Dan verrijzen opeens de kerstbomen, kerstballen en arresleden inclusief Rudolph in de shoppingmalls. Ook worden Mariah (Carey ) George (Michael) en Chris Rea (o nee, die heb ik trouwens nog niet gehoord) weer van stal gehaald. Gelukkig draaien ze hier thuis Enya, met “And winter came” en Jan en Wayne hebben allebei Ierse voorouders, dus  met enige regelmaat klinkt er een Keltische deun door het huis. (Grappig JJ, dat er laatst iets over op je facebook ofzo stond, dat is dus precies wat hier gedraaid wordt).

Ik dacht verder dat het niet zo heel vreemd was om kerst te vieren in de zon, maar toch is het raar als het licht is buiten en je in je korte broek loopt en opeens gepasseerd wordt door Santa..Nu ziet het er dus naar uit dat het een natte kerst wordt, dus niet zoveel verschil met de kerst die ik van home sweet home gewend ben, grrr...Maar goed, we blijven hopen;) Veel hangt af van het weer, want de kerstkalkoen, of de ham, of het varken, wordt hier op de barbecue gebraden..

Barbecuen is naast Rugby en Cricket hier toch wel de derde nationale sport en dan voldoet onze kolenbarbecue niet meer. Ik zal wat foto’s op de site zetten, van de “Barbies” hier. Ja zo noemen ze die, ik heb daar toch wat andere gedachten bij (vraag me steeds af wat ze dan met Ken gedaan hebben, erop gelegd? Flauw...) Jan en Wayne hebben nog een kleintje, met 1 rooster en 2 grillplaten, Phill en Ted (zoon en schoondochter) hebben er gewoon een soort buitenkeuken van gemaakt. Zij hebben verder ook een Pizza oven, waarin ze zelf pizza’s bakken, echt geweldig! Dat is een soort van Hans en Grietje oven en naast de kolen leg je dan de pizza, die er dan natuurlijk gebakken uit komt (als alles goed gaat..) Van alle markten thuis dus.  Verder hadden we hier afgelopen zaterdag alvast een kerstetentje, voor de collega’s van Wayne en daarbij werden kosten nog moeite gespaard. Ben dus erg benieuwd hoe dat gaat als we het hier vieren. Tijdens dat etentje deden ze het spel wat wij vaak spelen met Sinterklaas, dat je moet dobbelen voor een cadeautje, dat was wel grappig. Wayne was de “hulp Santa”, met een groene muts op, ik zal de foto’s erbij doen. Verder was er nog een collega die (afgezien van de deurknop, want die krijgt van iedereen een hand) de leukste thuis dacht te zijn en die speelde voor Leontine Ruiters in “Het rad van Fortuin” ofzo (waarschijnlijk had ie daar nooit van gehoord, maar daar deed ie me aan denken). Ik eindigde het spel met een grote plastic mok met dubbele wand, waar dan water in zit, die kun je in de vriezer zetten en als je er dan drinken in schenkt is het koel :D

Ehm..ik dwaal af..kerst..! Een aantal mensen zeiden tegen mij “jullie vieren kerst zeker op de 24e?!! Dus ik: eh...nee..blijkbaar wordt dat dus veel gedaan in Amerika, delen van Europa en zelfs in Nederland, nou daar wist ik dus vrij weinig vanaf. Jullie? (Ik maar denken dat ik alles wist, maar nee, beetje jammer).  Ik zei dat wij dat wij dat ook op de 25e doen en dat wij de cadeautjes meestal ‘savonds uitpakten. Nou, dat konden ze maar niet snappen, dat je dan op kerst wakker werd en dat je dan nog een HELE DAG moet wachten om je cadeaus uit te pakken. Ongeduldige jongens, die Ozzies. Ben dus benieuwd hoe laat ik door Santa gewekt wordt aankomende zaterdag, zo lang het maar niet te vroeg is want dan stuur ik ‘m terug naar de Noordpool. Of waar ie ook vandaan komt. Oja, je wordt hier ook al weken lang bestookt met tv programma’s waar hoogbenige blonde vrouwen met een IQ van -120 (nee ik ben niet jaloers) je proberen uit te leggen hoe je het beste indruk kunt maken op je gasten tijdens kerst. Hoe je van een simpel papier een rendier kunt vouwen, van een handdoekje een hond en hoe je al  je kaarten kunt opplakken in de vorm van een kerstboom, op je muur. (Kon ik zelf ook nog wel bedenken). Ze komen daarna alleen niet helpen om de plakresten van je muur te krijgen. Wayne noemt het “BLOODY Arty Farty”(Art van kunst Fart van eh...scheet), die vindt het verschrikkelijk en ik ook. Ik heb gezegd dat ik er een einde aan maak als ik van Santa zo’n verdraaide handdoek hond krijg. Ieuw. Nu vraag ik me dus wel af of we op kerst meteen beginnen met barbecuen. Dan denk je dus, ja daaaaaaaaag, maar gisteren begon de dag ook met Bacon & Eggs van de barbie, dus ik sta nergens van te kijken.

Maandag werden we uitgenodigd voor een pre-kerstdiner bij Pete & Fran, de mensen waar ik het oerwoud heb gekapt. Helaas stond het onkruid al weer huizenhoog, door de hevige regenval. Het eten daarentegen was heerlijk, met ham, “Turkey Roll” en kippenborst, cranberrysaus, een verrukkelijke taart en een soort van ieniemienie rumcakejes waar (per stuk) meer alcohol in zat dan in een wijnvat, ben ik bang. Nou, ik heb het weer overleefd hoor, maar ’s nachts kon ik niet slapen omdat ik ZO vol zat. Maar ja, dan ben je op visite en wil je niet weigeren.. Ik vergat nog te vertellen van de Christmas Crackers, dat zijn een soort papieren toffees. Ze liggen naast je bord en voor het eten trek je met je buurman/-vrouw een cracker uit elkaar. Dat geeft een knal (crack) en in de cracker vindt je een papieren kroon, een raadsel en een cadeautje. Iedereen leest zijn raadsel voor en de anderen moeten het raden. Natuurlijk heb je je kroon op je hoofd tijdens het eten....Mijn raadsel was: “ On wich side do chicken have the most feathers?” Het antwoord vindt je onderaan het verhaal..Nou, tot zover alle Australische gewoonten omtrent kerst zover ik ze kon bedenken of heb meegemaakt...natuurlijk wil ik deze kerst ook een beetje een Nederlandse draai geven..

Daarvoor maak ik namens Santa gedichten voor alle cadeautjes die ik heb gekocht en 1 van m'n cadeaus, die voor Jan en Wayne is een Nederlands pakket met De Ruijter hagelslag, Boerenkool van HAK, Bokkenpootjes, Rinse Appelstroop en Beschuit. (Dat was wel ongeveer al het Nederlandse voedsel dat ik hier kon vinden..) Ben dus benieuwd wat ze er van vinden en hoe deze kerst gaat verlopen. Ik ga het maar gewoon ondervinden aanstaande zaterdag. En jullie horen ervan!!!

Tot  slot nog de Australische versie van “Jingle Bells” (Erg ruig) en een recept van een Christmas Pudding (de grote variant van die rumcakejes (Het vertalen kan wat tijd kosten, maar het is wel echt Australisch;))....

Veel liefs weer van jullie correspondent uit Australië en vergeet de foto’s niet te bekijken....

 Verder ik wens jullie natuurlijk

HELE FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GEWELDIG 2011!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Linda

Enneh...."Bah Humbug"! Uitspraak van Ebenezer Scrooge uit "A Christmas Carrol" van Charles Dickens, wordt hier vooral door ouderen gebruikt om hun afkeer van de moderne kersttradities uit te drukken.

Antwoord raadsel "On which side do chickens have the most feathers?": On the outside...

JINGLE BELLS AUSTRALIë

Dashing through the bush
In a rusty Holden Ute
Kicking up the dust
Esky in the boot
Kelpie by my side
Singing Christmas songs
It's summer time and I am in
My singlet, shorts & thongs

CHORUS:


OH, JINGLE BELLS, JINGLE BELLS
JINGLE ALL THE WAY
CHRISTMAS IN AUSTRALIA
ON A SCORCHING SUMMER'S DAY
JINGLE BELLS, JINGLE BELLS
CHRISTMAS TIME IS BEAUT
OH WHAT FUN IT IS TO RIDE
IN A RUSTY HOLDEN UTE

Engine's getting hot
Dodge the kangaroos
Swaggy climbs aboard
He is welcome too
All the family is there
Sitting by the pool
Christmas day, the Aussie way
By the barbecue!

CHORUS

Come the afternoon
Grandpa has a doze
The kids and uncle Bruce
Are swimming in their clothes
The time comes round to go
We take a family snap
Then pack the car and all shoot through
Before the washing up

CHORUS

CHRISTMAS PUDDING


Preparation Time

20 minutes

Cooking Time

30 minutes

Ingredients (serves 8)

 • Melted butter, to grease
 • 100g sultanas (rozijnen)
 • 100g raisins (krenten)
 • 100g dried pitted dates, chopped (dadels)
 • 100g dried whole dessert figs, chopped (vijgen)
 • 50g dried apricots, chopped (abrikozen)
 • 50g glace cherries, chopped (kersen)
 • 50g mixed glace fruits (such as pineapple), chopped (bijvoorbeeld ananas)
 • 125ml (1/2 cup) brandy (de meesten wel bekend...)
 • 125g butter, softened (boter, zacht gemaakt)
 • 155g (3/4 cup, firmly packed) brown sugar (bruine suiker)
 • 60ml (1/4 cup) golden syrup (soort van honing maar dan anders...)
 • 2 eggs (eieren)
 • 125g good quality dark cooking chocolate, melted (smelt chocolade)
 • 160g (1/2 cup) canned pie apple (appel uit pot?)
 • 75g (1/2 cup) plain flour, sifted (bloem)
 • 55g (3/4 cup) fresh breadcrumbs (made from day-old bread) (broodkruimels van oud brood)
 • 1/2 tsp (theelepel) ground cinnamon (kaneel)
 • 1/2 tsp ground nutmeg (nootmuskaat)
 • 1/2 tsp allspice (Spaanse peper)
 • 2 tbs brandy, extra, to serve (brandy)

Method

 1. Brush a 1L (4-cup) capacity heatproof, microwave-safe pudding basin with melted butter to lightly grease.
 2. Combine the sultanas, raisins, dates, figs, apricots, cherries and glace fruit in a glass or ceramic bowl. Place brandy in a heatproof, microwave-safe jug. Cover with plastic wrap and heat on High/800watts/100% for 1-2 minutes or until hot. Pour brandy over fruit mixture and stir to combine. Cover with plastic wrap and set aside, stirring occasionally, for 30 minutes to macerate.
 3. Use an electric beater to beat the butter, sugar and golden syrup in a large bowl until thick and pale. Add the eggs, 1 at a time, beating well after each addition. Add the melted chocolate and fruit mixture, and stir until well combined. Add the apple, flour, breadcrumbs, cinnamon, nutmeg and allspice, and stir until well combined.
 4. Spoon the mixture into the prepared basin. Cover with 2 layers of baking paper. Tie unwaxed white kitchen string under the rim of the basin to secure. Cook on Defrost/350watts/30% for 20-30 minutes or until a skewer inserted into the centre of the pudding comes out clean. Drizzle with extra brandy and set aside for 15 minutes. Turn pudding onto a plate and cut into slices to serve.

Notes

 • Allow 30 minutes mascerating time.
 • You can make this pudding up to 1 month ahead. Wrap in plastic wrap and store in an airtight container in the fridge. Remove from the fridge 4 hours before serving to bring to room temperature.
 • Reheating guide - For the whole pudding: Line a heatproof, microwave-safe plate with non-stick baking paper. Turn the pudding onto the plate. Cover loosely with plastic wrap and place on a microwave-safe rack or upturned saucer (2cm off the turntable). Reheat on Medium-Low/Defrost/350watts/30% for 15-20 minutes or until the pudding feels warm (it will get hotter on standing). For a single serve: Place on a heatproof, microwave-safe plate and cover with plastic wrap. Place on a microwave-safe rack or upturned saucer (about 2cm off the turntable). Reheat on Medium-Low/Defrost/350watts/30% for 2-3 minutes or until warm. Set aside for 30 seconds to stand. Uncover and serve.

Reacties 10

Nel Klap 22-12-2010 14:04

Hoi Linda,
Je denkt dat jouw kerst op het onze lijkt, maar dat heb je dan toch mooi mis, want er ligt hier een flink pak sneeuw (nu nog hopen dat dit er zaterdag ook nog ligt). Ik weet nog wel dat er sneeuw lag met Pasen maar met Kerst is toch een ander verhaal.
Ik wens je heel fijne Kerstdagen en een heel goed 2011.
Liefs Rob en Nel

Lineke en Willem 22-12-2010 19:10

Hoi Linda,
Hoe moet dat nou met de arreslee van de kerstman bij jullie. Zal wel op wieltje zijn. Als het mee zit is het hier met de kerst nog net wit want er ligt nog sneeuw genoeg.
Wij wensen je hele fijne feestdagen en een goed en vooral gezond 2011. Dit gaat ongetwijfeld lukken als ik het zo lees.
Liefs en groetjes Lineke en Willem

Marjolijn 22-12-2010 22:09

He Linda!
Ik heb je even gegoogled om je site te vinden en ik heb je gevonden! Leuk om je verhalen te lezen. Vooral de christmas things down under klinken erg bekend! Haha! Wij hadden dat vorig jaar ook, christmas barbies en alle ophef over Santa! Geweldig. Ik heb dan ook smakelijk gelachen om je Ozzie versie van Jingle Bells! Te gek!
Ik ga nu nog even je fotos spotten en wens jou fijne dagen en een top 2011! Hopelijk vind je in het nieuwe jaar snel een leuke baan om wat geld te verdienen om ook de rest van het land te kunnen bekijken!

Liefs, Marjolijn

coen 22-12-2010 23:26

Hee Linda,
Wat een leuke verhalen zo maak je nog eens wat mee.
Ik ben zelf al eens in Sydney geweest met de boot wel een
hele mooie belevenis.
Nu liggen we met de boot al een tijd te wachten op werk in Zeebrugge.
Maar als het goed is vetrek rond 15 januari naar Brazilie, eindelijk weer werk.
Ben met kerst en oud en nieuw aan boord, ik heb pech deze keer.
Nou heel veel plezier verder daar en profiteer er maar van.
Nu heb je de kans.
Groeten en een goed 2011.
Coen

coen 22-12-2010 23:26

Hee Linda,
Wat een leuke verhalen zo maak je nog eens wat mee.
Ik ben zelf al eens in Sydney geweest met de boot wel een
hele mooie belevenis.
Nu liggen we met de boot al een tijd te wachten op werk in Zeebrugge.
Maar als het goed is vetrek rond 15 januari naar Brazilie, eindelijk weer werk.
Ben met kerst en oud en nieuw aan boord, ik heb pech deze keer.
Nou heel veel plezier verder daar en profiteer er maar van.
Nu heb je de kans.
Groeten en een goed 2011.
Coen

Roos-alie 24-12-2010 18:29

HEY LIN!!

Wat een geweldig verhaal weer!! Vanaf Morgen gaan wij lekker aan de suikerbroden, kerstollen en een weekend lang marathon gourmetten
Wij dit jaar een witte kerst volgens mij zijn de zeeuwse onder ons helemaal ingesneeuwd...

Meid veel plezier!! Fijne feestdagen

Lfs

Ellen en Jeroen 24-12-2010 19:54

haaai Linda
Hartelijk dank voor het recept, we gaan het zeker een keer uitproberen! Nog even een kleine wijziging; all spice is geen spaanse peper maar piment(poeder). Anders wordt het wel heeeel erg pittig!
Veel plezier daar en we mailen hej!
Greetz!

Annet en Jorg 26-12-2010 19:25

Ha Lin!!

Maf hoor een kerst in de zon, wij hebben hier sneeuw en kippevel. Mies is trouwens niet zo goed in een white mission, dat wordt eerder mission impossible dus dat wordt vegen geblazen!! Leuk al je avonturen je klinkt al als een echte jane in the jungle maar over tarzan zullen we maar niet beginnen., ) Alsvast een spetterend 2011 daar bij de ozzies toegewenst!!

Knuffels van Annet, jorg en mies on a mission!!

André en Nella 30-12-2010 21:38

Hallo Linda,
Sinds lange tijd weer eens je sterke verhalen gelezen. De avond is nu half om, maar ik ben veel wijzer geworden. Wat heb je al veel beleefd en je schrijft ook erg leuk. Het lijkt net of je hier op de bank zit te vertellen. Geweldig, we zien het helemaal voor ons. Lijkt me leuk om ergens anders Kerst mee te vieren en heel apart om Kerst in zomerse temperaturen te vieren. Heel veel dank voor je mooie kaartje met goede woorden. Lief dat je ook daar aan ons denkt. Geniet van alles wat nog komt en wij genieten van je verhalen. We wensen je een heel goed en gelukkig 2011 toe en veel liefs,

André en Nella.

Miranda 30-12-2010 22:24

hahaha heeeerlijk weer om te lezen!Erg grappig die tekst van het nummer!XXXXXXXXXXX

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer