Op Walkabout

Lieve allemaal,

De meesten van jullie zullen nu wel in de veronderstelling zijn dat ik met de aboriginals ben meegegaan op "walkabout*". Maar nee hoor, voor mij (nog ) geen "Australië op blote voeten deel 2**"..
Wat heb ik dan wel gedaan, is dan de vraag vast en zeker ...nou, heel gewone dingen eerlijk gezegd!
Zoals jullie weten heb ik een carriere a la die van Donald Duck getracht op te bouwen, maar klaarblijkelijk ben ik nog erger, aangezien ik nog steeds geen werk heb gevonden. (Zelfs niet als geluksdubbeltjes poetster en bij de zware jongens vond ik vreemd genoeg geen aansluiting).
Eerst zat ik daar best wel over in, (niet over die zware jongens natuulijk..) aangezien ik graag wat bij wilde verdienen om wat ruimer bij kas te zitten tijdens het reizen en uiteraard wilde ik ook Jan(ette) & Wayne betalen voor de extra kosten die zij nu maken. Als dat dan steeds niet lukt voel je je daar niet echt prettig onder (ik tenminste niet). Maar goed, wegens overweldigend succes in het vorige oerwoud, zijn we overeengekomen dat ik bij wijze van betaling ook hun tuin aan een vakkundige snoeibeurt zou onderwerpen. En dat is waar ik nu mee bezig ben en ik kan jullie vertellen dat het bijwerken van een tuin een zeer gemakkelijke klus lijkt als je het uitdunnen van een oerwoud als maatstaf neemt...
Rond de kerst zit ik hier dan al weer twee en een halve maand, waarin ik m'n Engels wat heb kunnen opkrikken, veel heb meegekregen van de Australische leefwijze en vooral veel lieve mensen heb leren kennen. Daarom ben ik tot de conclusie gekomen dat het zeker geen tijdverspilling is geweest, om deze tijd in Canberra door te brengen maar de beste manier om Australie en de cultuur te leren kennen, als "insider" in plaats van toerist. Voor diegenen onder jullie, die nu een beetje bang worden dat ik mijn tijd in Australie ga verdoen met het uitroeien van onkruid en het Opera House niet eens van dichtbij ga bekijken..wees gerust...Na de kerst of oud en nieuw, ga ik dan toch echt wel verder op pad. Inmiddels ben ik bezig met m'n "things to do lijstje" op te stellen en het fijne is dat Jan en Wayne me graag advies willen geven over mooie plekken om heen te gaan en waar je het beste tours en dergelijke kunt boeken. Het aanbod is namelijk groot en soms wat lastig als je niet van hier komt om er een goeie uit te pikken. De bekendste organisaties hebben natuurlijk vaak een monopoly positie en dus vaak torenhoge prijzen, vooral in de afgelegen gebieden. Het is dan handig als je over wat inside- information over minder bekende, maar vaak ook goede organisaties beschikt...
Maar goed, ik ren alweer vooruit, want natuurlijk heb ik niet alleen maar onkruid bestudeerd de afgelopen tijd..
Hier wat higlights, om het wat luchtiger te maken;-):

DE BRUILOFT (ja, die zoon van die mensen van dat oerwoud)

Nou dat was me wat...
Ten eerste was Jan's schoondochter Nicole, kortweg Ted, zo lief om me een jurk te lenen. Ze had er een aantal hangen, dus ja hoor, ik passen. Maar aangezien ik de Australische inburgeringscursus vooral op het culinaire vlak erg serieus heb genomen, bevindt er zich nu een donut van buitengewone proporties rond mijn middel...Nou, bij de derde jurk was het dan toch echt prijs, die viel ruim rond m'n middel dus geen donut te zien, of het motief me ook stond laat ik even in het midden. Maar in zo'n (nood) geval kun je gewoon niet kieskeurig zijn. (Foto van mij in jurk, samen met Jan en Wayne volgt).
Het was in een kappel en het heeft meer weg van een Amerikaans huwelijk dan dat wij gewend zijn. En die kappel had dus twee houten deuren. Zaten wij daar al te wachten en uiteindelijk gaat de linkerdeur open, komt er een volslanke vrouw in rood gewaad binnen, die kijkt alsof  ze wordt afgevoerd naar het slachthuis in plaats van dat ze gaat trouwen. Ze kwam binnen aan de arm van een man, zo te zien haar vader, dus ik dacht, daar komt de bruid. Maar toen kwam er dus nog zo'n mens achteraan en nog een. Bleken dat de bruidsmeisjes (bruidstaarten was beter op zn plek geweest) te zijn. (Daar kwam ik achter nadat ik als enige al ging staan maar de rest van de gasten bleef zitten). Dat waren de zussen van de bruid. En toen ging de rechterdeur dus ook open en daarachter stond de echte bruid. Die keek nog iets vrolijker. Maar vanaf het moment dat ze bij het altaar was tot het moment dat ze ja hadden gezegd kon ze niet stoppen met huilen. Een hoop tranen en snot later hadden ze dan toch ja gezegd dus kon iedereen z'n capuchon weer afzetten en de spatjas uittrekken. Jan en Wayne zeiden wel dat dit een typische Australische bruiloft was (o nee, worden er dan ook standdaard regenjassen uitgereikt bij de ingang, tegen dat gesnotter???) en dat als er ook een kerkelijk huwelijk was, het wel langer zou duren, net als bij ons. Maar ook zeiden ze dat bij ons de feesten na de receptie veel leuker zijn (ze hebben een keer een huwelijk in Nederland mee gemaakt van een uitwisselingsstudente) Nou, op dat van mij kunnen ze nog even wachten want ik zie hier alleen vadsige bierbuikbarbecueboeren. Nou, dat was dus de bruiloft, hoewel het misschien als een ietwat rampzalige gebeurtenis staat omschreven, was het wel erg leuk om een keer mee te maken en de bruid was wel aardig (is d'r geraden ook aangezien ik d'r fotolocatie van de ondergang heb gered, maar dat terzijde ;-)) P.s. de foto's nog niet gezien...

Dan..EEN BROODJE BIJ "SUBWAY" KOPEN

Voor de niet kenners (tot voor kort mocht ik mezelf ook tot die categorie rekenen) dat is een broodjeszaak, waarbij je van het "reclamebord" een broodje kiest (wat er dan kant en klaar uit ziet) maar vervolgens blijkt dat je nog moet gaan opnoemen wat je er verder nog allemaal aan extra groenten, sauzen en overige zooi op wilt. Nou, dat wist ik dus niet. Ik ging naar het centrum van Canberra en na een dwaaltochtje door de stad had ik aardige trek in een sappig broodje. Ik naar de Subway.
Na eerst een stuk of duizend mensen voorgelaten te hebben omdat ik A) het bord niet goed kon lezen en B) na het goed in zicht te hebben de eerste honderd jaar geen keuze kon maken (jullie kennen me). Nu was het er erg druk en het ging supersnel omdat er veel zakenlui in hun pauze langs gaan. Opeens was ik aan de beurt en stond er een enorme rij achter me. Vervolgens wist ik opeens geen enkele groente of saus meer in het Engels te noemen omdat er al iemand zat te zuchten dat ie haast had. En dus toen gingen er een paar lachen en stond ik echt zo erg voor schut....ik wilde echt accuut verdwijnen, haha, dus toen zei ik "I'll take the lot" dus alles met een of andere saus en toen zat ik dus opgescheept met een broodje "formaat Titanic" en ZO pittig dat ik het gewoon niet kon eten en het was ook een combinatie van niks. (Uiteraard kon ik me vlak na betaling opeens weer alle groenten herinneren...) Oja, ze zeggen hier geen TO-MEE-TOOS tegen tomaten, zoals de Amerikanen, maar TO-MA-TOOS, het feit dat ik TO-MEE-TOOS zei, was blijkbaar nog wel het ergste, te oordelen naar de blik van de balievrouw...
Ik ga wel weer een keer naar de Subway in Nederland, ga ik achter een Japanse toerist staan die het ook niet weet en dan kan ik daarna als volleerd Subway kenner een bestelling doen. Of niet, als de Japanner geen uitleg krijgt.

EEN WEEKJE OP HET HUIS PASSEN

Een paar weken geleden zou ik een weekje op het huis plus hond en kat passen en ook op het huis van Jan & Wayne's zoon en zijn gezin. Die wonen hiernaast. Via de achtertuin kun je zo doorlopen naar hun achtertuin. Nu is het hier zo, dat voor alle ramen horren zitten en ook achter de gewone deur zit nog een extra horrendeur, tegen de insecten, maar alles kan op slot. Nou ging ik dus via onze achterdeur naar hun achtertuin om even bij hun hond te kijken en ik deed de horrendeur achter me dicht, maar niet op slot. Ik nam dus geen sleutels van de voordeuren mee, of van de achterdeur van de buren, want ik moest alleen in de tuin zijn. Kom ik terug, gaat die horrendeur niet meer open, is de kat aan de binnenkant tegen het klipje gesprongen (aangezien ie nog steeds aan het springen was toen ik terug kwam lijkt dat een aannemelijke conclusie)dus zit die deur op slot. Dan heeft de hond nog een luik om naar buiten te kunnen (na de kerst is ie waarschijnlijk te dik om er nog doorheen te kunnen, hij is nu al formaat Olie B. Bommel). De voordeur was natuurlijk dicht en ik had geen sleutels.
Het volgende geeft weer wat er toen gebeurde:

14.00 na enkele malen aan de deur geschud, getilt en geduwd te hebben en ondertussen in de ontkenningsfase verkeerd te hebben dan toch echt tot de onvermijdelijke conclusie komen dat de kat je buiten heeft gesloten.

14.05 na een poging om door het hondenluik naar binnen te komen tot de conclusie komen dat hondenluiken niet voor mensen zijn gemaakt, zelfs niet voor Linda Snijders.

14.06 Alsnog door het hondenluik een poging wagen om de kat te vermoorden aangezien die maar blijft doorzagen om eten, zonder enige vorm van medelijden en besef dat HIJ de oorzaak is dat ik me aan de verkeerde kant van de deur bevind.

14.07 Poging mislukt, ik een zeer lijf, kat ongedeerd en zevert nog steeds.

14.10 300 rondjes rond het huis ge-ijsbeerd, leert je dat je niet binnen gaat komen zonder het risico op een gebroken nek te lopen (en in je achterhoofd de onsterfelijke uitspraak: de meeste ongelukken gebeuren in en om het huis).

14.11 Het 301-ste rondje levert je de info dat je alleen door je eigen slaapkamerraam naar binnen kunt komen nadat je de horren hebt losgemaakt. Klein detail: de onderkant van het raam bevindt zich c.a 1,8 meter boven de grond, de bovenkant c.a 3,3 meter. Dus hoe maak je de bovenkant van de hor los?

14.20 gewapend met hoge kruk en stok om de klipjes open te duwen het raam te lijf gaan.
Vallen is niet gewenst aangezien je dan in het rozenperk landt.  Risico op vallen echter wel nadrukkelijk aanwezig, gezien het huis zich op een heuvel bevindt het de kruk op 2 van de 4 poten balanceert.

14.22 Bijna met voortanden de vensterbank doorklieft. Niet voor herhaling vatbaar.

14.30 Alle klipjes los. De horren in 1 hand, de stok in de andere hand, maar welke hand heeft de vensterbank nu vast ?

14.31 Stok en horren geloost nu alle fitnesstactieken uit het verleden toepassen om binnen zien te komen. Met je mond in een bewegende haarbal op je bed terecht komen en tot de conclusie komen dat dat wederom de veroorzaker van alle ellende is.

14.32 Achtervolging op kat wordt voortgezet.

14.33 Negeren blijkt toch echt een betere oplossing, verkleint tevens de kans op ongelukken.

14.35 Mezelf restaureren om de gelukkige huisdierenbezitters op tijd een warm welkom te kunnen heten.

14.45 Missie geslaagd;)

Nou, ik kan jullie vertellen, ik kreeg het echt even warm toen ik buiten gesloten was omdat ik daar geen drinken had, het warm was, er niemand met een sleutel van de voordeur in de buurt was en ik natuurlijk liever niet het huis wilde molesteren. Maar ze zouden pas over ongeveer 5 uur terug komen. Maar goed, ik heb het weer overleefd;) Ik heb het ze overigens wel verteld (iets minder gedetailereerd dan dit, ok)maar ze werden niet warm of koud, haha...

TERUG NAAR DE KUST

Dat was het meest recente avontuur. Was ik blij dat ik eindelijk wat voor Jan & Wayne terug kon doen, omdat het toch niet mee valt, zo'n  wandelend rampenplan in huis, geven ze je een weekendje naar de kust kado....!! Ik vond het natuurlijk super leuk en hartstikke lief. Hun zoon Phillip, schoondochter Ted en kids (Christopher, 14, Mickayla, 9 en Pippy, 4) gingen een weekendje naar de kust, ten zuiden van Canberra, ongeveer 2,5 uur rijden.
Wij zaten ongeveer een half uur rijden Batemans Bay en vlakbij het strand van van Moolymook. We hadden een huisje in een vakantiepark en het grappige was (zonder het te onderschatten) dat zo'n vakantiepark gewoon qua opbouw aandoet als ieder willekeurige camping/ vakantiepark in Frankrijk, bijvoorbeeld. Al stonden hier dan palmbomen en rennen er 's avonds Possums (een klein soort buideldiertjes) over je veranda. Vrijdag (10 december) kwamen we laat in de middag aan en hebben Ted, de twee meisjes  en ik over het terrein gelopen terwijl en zijn vader gingen vissen.
Zaterdag zijn we naar het strand van Mollymook geweest, de eerste keer dat ik op een Echt Australisch Strand stond:p het was echter te koud om te zwemmen en er waren heel veel kleine Blue Bottle Jellyfish, een kwallensoort te vinden. Hoewel er geen dodelijke gevallen in Australie bekend zijn, afgezien van de mensen die er een echte allergie voor hebben, zijn ze wel giftig en iedereen hier zegt "it hurts like hell" als je gestoken wordt. Ze zitten veel in het wier dat aanspoelt op het strand, dus moet je uitkijken. Verder zijn we naar het plaatsje "Ulladulla" geweest, dat vlakbij ligt en hebben we Regenboog Lori's gevoerd. Het was gewoon een heel gezellig gezinsuitje, zonder veel spectaculaire dingen, totdat we zondag terug naar huis reden.
Toen begaf een deel van de boot-trailer het en moesten we stoppen langs de kant van de weg. De achterklep ging open om de krik te halen en dan maar repareren. Springt Chris opeens, zonder te kijken uit de auto, hij zat aan de kant van de weg, ik aan de kant van de berm, Mickayla daartussen en Pippy achter ons. Springt Chris dus bijna voor een Pajero, dus ik schrik me rot. Vlak daarna geeft Mickayla een gil en probeert wanhopig over m'n schoot te kruipen terwijl Pippy achterin begint te huilen. En ik snap het niet, ben nog in shock van Chris z'n bijna zelfmoordpoging. Kijk ik op, recht in de ogen van een spin. En dat was geen huis tuin en keuken variant zoals wij die kennen. Nou ben ik niet bang van spinnen, maar aangezien je hier toch nooit precies weet wat het is, ben ik toch de auto maar even uitgegaan.
Later bleek het een Huntsman Spider te zijn, die niet giftig zijn maar een beet voelt niet lekker. De volgende keer dat ik m'n schoenen aan trek check ik toch even de binnenkant...

Nou, waren jullie eerst al in slaap vanwege het lange wachten op een nieuw bericht, zijn jullie nu vast in comatueuze toestand na het lezen van dit ellenlange verhaal...
Ik heb nog wel wat dingen te vertellen, zoals over de kerst(gewoonten) hier enzo, maar dat zal ik in een ander verhaal zetten.

Liefs en tot het volgende bericht! (Ik beloof dat dat geen maand gaat duren deze keer, want kerst is al over ruim anderhalve week....)

Lin

* voettocht van A naar B die gemiddeld langer duurt dan een ritje naar de Albert Heijn

** Een boek van een vrouw die naar eigen zeggen is uitgenodigd door de Aboriginals om aan zo'n tocht deel te nemen.

Reacties 5

olga 13-12-2010 10:56

Linn!!!!

Ik zie het al helemaal voor me, die pogingen om binnen te komen
En het Subway verhaal, herken ik helemaal! De eerste keer werd ik vreemd aangekeken na alleen maar ham en kaas op het broodje te kiezen. De laatste keer in Canada dacht ik ook doe eens gek, kreeg het broodje niet weg omdat meneerSubway er een flink bult peper opgooide! brrrr
Goed dat je het nog naar je zin hebt je maakt genoeg mee!
Ik begin nu ook maar eens met de koffer in te pakken je kunt natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen. Ik hou je site voordat ik vertrek naar Aussie land nog even in de gaten en kijk ik waar je zit!

We keep in touch
Seee yaa mate
Olga

Nel Klap 13-12-2010 15:01

Hoi Linda,
Wat heb ik genoten van je verhaal, heb heerlijk zitten lachen om je pogingen binnen te komen, echt iets voor jou. Leuk dat je een weekend mee mocht naar de kust. Het zijn wel heel aardige mensen als ik het zo hoor, de bruiloft had ik ook wel mee willen maken, wat een tranendal.
Veel plezier verder.
Rob en Nel

lian 14-12-2010 13:46

heej linda,
Grappig joh! De bruiloft in Oktober (on the goldcoast) was gelukkig niet zo'n tranenbal. Maar ik kan me voorstellen dat je al bij de eerste braidesmade gaat staan! hahaha, ja anders he, die ozzie bruiloften, ik vond het ook leuk om er 1tje mee te maken. Wist je trouwens dat Aboriginals op walkabout gaan, i.p.v. roundabout. Ik zie je al staan, midden op een rotonde!! have fun! Geniet van je Ozzie christmas, ik denk er ieder jaar weer aan terug. 30 graden in de zon met een bierbeque...... Ben een beetje jalours vanuit een koudkikkerlandje, grtz Lian

Anne 14-12-2010 14:43

ha Lin!
Leuk om je berichten te lezen. Gaaf dat je een weekendje weg bent geweest.
Geniet van de kerstvoorbereidingen.

liefs Anne

karla 18-12-2010 20:35

He Linna, ik heb zoals zovele zo moeten lachen om je verhaal. Ik lees echt JOUW verhaal. Geweldig! Ik wens je daar een goeie kerst (heel anders als hier) Het word hier vast een witte kerst, het komt met bakken uit de hemel. Ik denk geregeld aan je.Grtjs. Karla

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer